Зърнопроизводителите от Бургас са в стачна готовност

Новините

04-07-2015, 13:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

Днес производители от цялата страна решават в Арбанаси как да протестират срещу наредбата за горивата

Бургаските зърнопроизводителите са в стачна готовност, каза зНиколай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите пред Радио "Фокус"-Бургас. Причината е новата Наредба за горивата. Днес производители се събират на национално ниво в Арбанаси и ще обмислят протестните си действия, ако Наредбата не бъде премахната. Според него, това е неправилно отношение на Министерството на финансите към зърнопроизводителите. „Това е обременяване с допълнителни разходи, които са безсмислени. Ние сме против корупцията, кражбите и източването на ДДС и акциз”, категоричен бе Киров. Той посочи, че ако бъдат хванати нарушители те да понесат отговорността.
Земеделският производител посочи, че според новата наредба всички малки ведомствени съдове за гориво да бъдат свързани с НАП. „Но това свързване коства финансови средства между 10 и 15 хиляди лева на всеки един зърнопроизводител. Това е безсмислено, защото всеки път, когато зареждаме гориво, го декларираме в НАП. Също така в края на годината за да получим ваучери ние попълваме декларации и дневници, които се заваряват от контролно-техническата инспекция и се подават в Министерството на земеделието, Разплащателна агенция”, обясни Киров като посочи, че от там е видно какъв е разходът на гориво.
Наредбата е обнародвана в момента, в който производителите прибират продукцията си и те не могат да реагират веднага с действие. „Може би ще реагираме след един месец, когато си приберем продукцията. Тогава ще имаме свободно време, ще изкараме машините и ще затворим доста места с тях”, категоричен бе Киров. Той заяви, че зърнопроизовителите водят диалог с министъра на финансите от една година и го убеждават, че не те крадат акциз и ДДС. „Той не може да го разбере и продължава да изкарва, че „черната овца” са зърнопроизводителите. Нека хване хората, които внасят реално нелегалното гориво в страната или нелегално изнасят от нефтохимическия комбинат”, категоричен бе Киров. Той бе категоричен, че няма констатиран случай, при който зърнопроизводител работи с нелегално гориво.