Всичките ни реки били златоносни, бум на мераклиите да ги "преслушат"

Общество

04-07-2015, 16:38

Снимка:

mccom.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Асоциацията на търсачите на благородния метал имат събор край р. Бързия

Има бум на златотърсачите у нас. Това съобщи на националния им събор край река Бързия при Берковица днес председателят на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити Кирил Стаменов. Все повече хора търсят злато в природата чрез разрешени от закона методи. Броят им само за една година е нараснал от 400 на 1500 души.

Наводненията след поройните дъждове са разрушили много от дъната и бреговете на реките и са отнесли пясъка със златото, оплакаха се златотърсачите. Все по-трудно е да се намери къс самородно злато в речния пясък. Кирил Стаменов показа късчета, които са открити в реки у нас. Всички български реки са златоносни, обяви той.

Златотърсачите са любители и на метеорити, които също издирват в природата. У нас няма научни кадри, които да са запознати със състава на метеоритите, затова контактуваме с професор от НАСА, сподели Стаменов. В САЩ учени се впечатляват, че у нас има асоциация на златотърсачите. Тя е единствената на Балканите, от скоро само в Сърбия хората с подобно хоби са се обединили в своя организация.

Златотърсачите са готови да участват в изработването на новата геоложка карта на България. Те са добре запознати къде има залежи от злато и кои реки са най-златоносни. За ориентири им служат мините и реките, в които още траките, а след това и римляните са добивали злато.

На събора бяха представени и машини за пресяване на речен пясък в търсене на злато. Най-голямо бе вниманието към машините на златотърсача Андрей Колев от Монтана. Той сам е конструирал машина и я е изработил в своята фирма "Пластика – М". Вече е успял да продаде няколко екземпляра у нас, всеки с цена от 8000 лв., пише standartnews.comСнимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия