Отиде си Неделчо Беронов

Животът

05-07-2015, 00:25

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Бившият председател на Конституционния съд почина на 86

На 86 години почина бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов. Това стана ясно от публикация във фейсбук профила на лидера на ДСБ Радан Кънев.
"Няма да се впускам в излишни хвалебствия - той направи достатъчно преживе, за всеки, който го познава, да цени тихото му интелигентно достойнство", написа Кънев в социалната мрежа.
"Загубихме го, преди да сме го заслужили. Той успя да направи света по-почтен, което малцина успяват, и малцина оценяват", пише още той.
Доцент д-р Неделчо Крумов Беронов е български юрист, икономист, политик от десницата, председател на Конституционния съд от октомври 2003 до октомври 2006 г.
Той участва като независим кандидат за президент на България на президентските избори през 2006 г., но бе подкрепен от СДС, ДСБ, Земеделски народен съюз, Демократическата партия и БСДП. Подкрепа за него заяви ЕНП. Негов кандидат за вицепрезидент бе Юлиана Николова.
Юристът отпадна още на първия тур на президентските избори, като остана трети след Волен Сидеров и Георги Първанов с резултат под 10%.
През 2013 година бе награден от президент Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен.