Бежанец от Мали написа песен за София (видео)

Животът

05-07-2015, 11:15

Снимка:

bTV

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Бамба работи в сферата на маркетинга и живее добре. Казва, че се чувства щастлив и свободен за разлика от родината си

За бежанеца Бамба Малинке София се оказва сбъдната мечта. Той бяга от Мали преди две години и половина. След като завършва училище там, започва да се занимава с музика и пише песен за свободата на религиите. Това обаче води до убийството на родителите му, разказа bTV. 

"Последните ми спомени от Мали са много тъжни. Оставих много приятели там, които не съм сигурен в момента къде се намират, оставих дори моята малка сестричка и не знам къде в момента е тя. Просто се надявам някой ден да се срещнем отново", разказва Бамба.

Мали е една от най-демократичните държави в Западна Африка. Кризата там започва след свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия, когато в Мали започват да пристигат десетки групи бежанци от племената туареги. Оттогава в държавата непрекъснато има размирици и терористични актове. Те рушат всичко, препречило се на пътя им, включително свещени храмове.

"Когато тръгнах, беше много рисковано и много опасно, единственото нещо, което исках да направя всъщност беше да напусна Мали и пътуването ми до тук беше подложено на всякакви рискове. Трябваше да бягам от стрелба, от убийства и е чист въпрос на късмет и благодарение на бога успях да достигна до тук, до България жив и здрав". 

Мали е държава, в която 95% от населението е мюсюлманско. А да си християнин е въпрос на оцеляване. Там баща му решава да смени религията си, а Бамба следва неговия пример.

"Трябва да кажа, че няма разлика между религиите. Няма причина хората да се избиват заради това. В началото, като дойдох тук, бях много развълнуван, че имам възможността свободно да се разхождам по улиците. Мислех си, че това е като една сбъдната мечта и оттам написах песента, че София е моята сбъдната мечта". 

За целта му помага македонеца Филип. Той продуцира парчето, заедно намират и интересно място за снимките. Руините на стара сграда в София. 

"С Бамба се срещнахме на едно събитие, което организирахме за Хелоуин, той ни помогна в организацията. По някое време, след като събитието завърши, останахме да си говорим, той ми обясни от къде идва, защо е в София, обясни ми също така и че е певец и по това време аз заедно с един приятел, който снимаше цялото събитие, решихме да направим един малък фрийстайл с него. Той излезе много добре и започнахме да си говорим за нещо повече. След като я заснехме песента, беше нещо, което никой от нас не очакваше, хареса ни адски много. Това е песен за София, а никой от нас не е от София", разказва и Филип. 

Сега в София Бамба работи в сферата на маркетинга и живее добре. Казва, че се чувства щастлив и свободен за разлика от родината си. "Най-важното за мен в София беше да намеря безопасност и затова знаех, че като чужденец трябва да полагам двойно повече усилия и да се старая двойно повече да бъда добър пример". 

И се надява някой ден да срещне отново малката си сестричка, за да живеят заедно тук в България. Страната, която сбъдва мечти.