Настояват да се създаде туристическа полиция

От Бургаската регионална туристическа камара

Един от проблемите, заради които България получава критични бележки от страна на чуждите туристи е по отношение на сигурността. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара.

 „Според мен командированите от районните управления на страната не могат да свършат тази работа, защото те не са работили никога в реална туристическа среда”, смята Иванов. Според него трябва да се създаде специално звено от туристическа полиция. Мнението споделят и останалите членове на туристическата камара. „Колкото и полицаи да бъда командировани не може да се получи онзи резултат, ако не се създаде туристическа полиция”, допълва той.
Той припомня, че такава туристическа полиция е съществувала от 81-ва до 89-та година. Тя се занимава преди всичко със сигурността в съответната туристическа дестинация. „Даже тази туристическа полиция разкри на територията на българското Черноморие един от най-големите полски крадци”, допълва Иванов. Според него трябва да се дадат условия на органите на реда за дознание. По неговите думи при сегашните условия е много трудно да се разкрие каквото и да е престъпление, защото липсват контакти на съответния полицай, който е командирован в курорта.
Искането за създаването на специалното звено, от туристическата камара са изразили пред държавните институции: президент, НС, министър-председател, Министерство на икономиката и енергетиката, на вътрешно и външно Министерство. Но според Иванов, резултат няма.