Варуфакис се оттегли, за да не пречи

Свят

06-07-2015, 12:52

Снимка:

ebcafe.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Острият му конфликт с шефа на Еврогрупата би спъвал новите преговори

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че подава оставка в изненадващо изявление, часове, след като правителството постигна огромна победа на референдума, на който гражданите отхвърлиха спасителните мерки на кредиторите.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър- председателят прецени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. Той обясни причините за решението в блога си, след като обяви новината в своя Туитър.

Оставката на Варуфакис идва часове, след като мнозинството от гръцките граждани отхвърлиха условията на международните кредитори, припомня БГНЕС. На референдума вчера 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Правителството на премиера Алексис Ципрас и самият Варуфакис призоваха сънародниците си да гласуват с "не" на вчерашното допитване.

Една от причините за оставката на Варуфакис е остър конфликт с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, каза дипломатически източник пред агенция ТАСС.

"През последните седмици министър Варуфакис изгради изключително напрегнати отношения с отделни членове на Еврогрупата, на първо място, с председателя Йерун Дейселблум", каза той.

Според него, противниците на Варуфакис вярват, че той нарочно е удължил преговорите и постоянно е променял позицията на преговорите, за да направи невъзможно постигането на споразумение до крайния срок.

"При тези обстоятелства е налице липса на доверие към основният гръцки преговарящ, което не е благоприятно за решаване на проблемите на Гърция, след като те отхвърлиха предложенията на кредиторите", обясни източник от европейската мисия в Брюксел.