Еврогрупата: Топката е в полето на Гърция

Свят

06-07-2015, 13:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Тя чака предложения от Атина преди срещата на финансовите министри утре

Еврогрупата: Топката е в полето на Гърция
Тя чака предложения от Атина преди срещата на финансовите министри утре

Еврогрупата очаква Гърция да представи нови предложения преди насрочената за вторник среща на финансовите министри на 19-те страни от валутния съюз, съобщават от Брюксел.

В позииция, публикувана в деня след гръцкия референдум, се казва следното:

"Референдумът беше проведен след като гръцкото правителство едностранно се оттегли от текущите преговори с институциите по повод плана за реформи, предвидени в споразумението от февруари 2015 г.".

Правителствата на отделните страни от Еврозоната се разминаха в опитите си да обяснят бъдещето на преговорите с Гърция.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт обяви, че "не са налице условията за преговори по нов спасителен план за Гърция". Той потвърди, че всичко зависи от новите гръцки предложения.

От германското Министерство на финансите заявиха, че поисканото от Алексис Ципрас обсъждане на ново съкращение на дълга на Гърция "за нас не стои на масата за преговори".

В същото време, испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че Гърция трябва да остане в Еврозоната, а правителството в Мадрид е готово да открие преговорите за трета поредна финансова програма за Гърция. По думите му - както и да изглежда новият пакет, той трябва да съдържа подробен анализ на нуждите на Гърция.

Френският финансов министър Мишел Сапен призова ЕЦБ да не отговаря на исканията на Гърция за увеличаване на тавана за ликвидната помощ.

Преговорите между кредиторите и гръцкото правителство могат да се подновят само ако то има воля за сътрудничество и ако поеме ангажимент за реформи.

Това заявява финландският министър на финансите Александър Стуб в кратка писмена позиция в блога си тази сутрин малко преди поредицата от срещи между ръководителите на евроинституциите тази сутрин, пише УЕБКАФЕ.

"Мнозинството от гърците гласуваха с "не". Оттук нататък зависи от гръцкото правителство как ще интерпретира практическото значение на този резултат", пише Стуб.

Той напомня, че инструментите и правилата за стабилизиране на Еврозоната остават непроменени, както е непроменим и фактът, че спасителната програма за Гърция вече приключи и не може да бъде продължена със същите условия.

"Близкото бъдеще ще бъде много трудно за Гърция. Без значение какво ще се случи занапред, консолидацията на икономиката на страната ще изисква широки реформи", казва още финансист No.1 на Финландия.

Той подчертава, че разговорите с преговорния екип на Ципрас могат да бъдат възобновени под условие: Атина да поеме ангажимент да вземе мерки за стабилизиране на публичните финанси и да приложи структурните реформи, необходими за устойчивото управление на огромния дълг към кредиторите.

"Топката е в полето на Гърция", завършва Стуб.