Конституционните съдии разглеждат правилата за избор на шеф на БНБ

Делото е по искане на 74 депутати от опозицията, които твърдят, че със сегашните правила се нарушава Конституцията

Конституционният съд образува конституционно дело № 5 за 2015 г. за установяване на противоконституционността на процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Атакувана е точка I, подточка 1 от Решение на Народното събрание от 10 юни 2015 г., която е обнародвана в Държавен вестник, бр. 44 от 16 юни 2015 г. Точката предвижда предложение за кандидат за управител на БНБ да се прави от парламентарните групи или народните представители, нечленуващи в парламентарна група.

Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова.

Делото е по искане на 74 депутати от опозицията, които твърдят, че с правилата, по които ще бъде избран новият гуверньор, се нарушава Конституцията. Начело на народните представители, подписали искането, е лидерът на БСП Михаил Миков.

Настоящият гуверньор Иван Искров подаде оставка, считано от 10 юли, след като месеци наред предимно представители от ГЕРБ и РБ го призоваваха за това заради кризата с КТБ и натрупаното недоверие.

За поста до този момент има четири кандидатури: финансистът от Международния валутен фонд Димитър Радев, предложен от ГЕРБ, Бисер Манолов, бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предложен от РБ.

От АБВ посочиха икономистът Виктор Йоцов, номиниран от АБВ, и доц. Григорий Вазов, член на Надзорния съвет на "ДЗИ - Животозастраховане", предложен от Патриотичния фронт.