НАП подсеща по телефона за неплатени данъци

Портфейл

06-07-2015, 18:04

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Близо 300 юридически лица са пропуснали да се издължат в срок

Над 270 юридически лица са пропуснали да платят деклариран данък добавена стойност в срок и ще получат обаждане от служители на Агенцията по приходите в следващите дни. Инспекторите ще им обяснят възможностите за плащане и рисковете при неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан.

От НАП припомнят, че законът допуска по изключение и плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи суми към бюджета. От юридическите лица, закъснели с плащането, се очаква да покрият задълженията си или да ги внесат по изготвен погасителен план.

Резултатите от изминали кампании са доказали, че телефонният контакт и личните срещи са ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 80% от длъжниците покриват задълженията си по банков път в срок.

Отношението на служителите на НАП е партньорско и те полагат максимум усилия да не пречат на работния процес на корпоративните клиенти, да не налагат запори на сметките им.

Всички дължими суми по забавени плащания, глоби или съставени актове се плащат само по банковите сметки на структурите на НАП. Лицата следва да се осведомят и за актуалния размер на начислените лихви за забава, преди да внесат суми по сметките на НАП, за да няма разминавания в данъчно-осигурителните им сметки.

Справка за размера на натрупаните задължения е достъпна от интернет страницата на НАП в Интернет при условие, че лицата имат ПИК или разрешение за пълнен достъп до Е-услугите активни с електронен подпис. Същата може да бъде получена на място в офисите на Агенцията в страната.