САЩ може да си прибере Сноудън срещу сътрудничество

Свят

07-07-2015, 11:32

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бивш щатски правосъден министър счита подобна възможност за реална

Властите в САЩ могат да се съгласят да сключат извънсъдебна сделка с бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън, която да предвижда неговото завръщане в страната и съкращаване на възможния срок на затворническата му присъда в замяна на сътрудничество със следствието. Такова мнение изрази бившият правосъден министър на САЩ Ерик Холдър, цитиран от ТАСС.

"Заради разобличенията на Сноудън всички ние сега се намираме в съвършено различна ситуация", каза той в интервю за новинарската служба на интернет търсачката "Яху нюз", като добави, че действията на разобличителя "са породили нужните спорове" в обществото.

Знам, че няма да получа справедлив съдебен процес в САЩ, убеден е Сноудън, цитиран от БТА.

Отговаряйки на въпрос готово ли е министерството на правосъдието на САЩ да сключи сделка със Сноудън, която да му позволи да се завърне и да разчита на по-леко наказание, Холдър каза, че според него "такава възможност съществува".

"Наистина смятам, че има определени основания за решение, което в крайна сметка би удовлетворило всички", отбеляза той.

А според "Яху нюз" евентуалната сделка със следствието предполага "връщане на Сноудън в САЩ, признаване от него на вина по една от точките на обвинението и лишаване от свобода между 3 и 5 г. в замяна на пълно сътрудничество с правителството".

Понастоящем Сноудън пребивава с временно разрешение за 3 г. в Русия, след като властите на САЩ анулираха паспорта му.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен