Да спасим къщата на Христо Смирненски!

За последно къщата-музей е ремонтирана през 1988 г.

От края на миналата седмица една от емблематичните сгради в София - къщата музей на Иван Вазов вече е с обновена фасада. Все още обаче много от сградите, свързани с известни личности от нашата история и култура, незаслужено продължават да тънат в разруха. Една от тях е къщата на Христо Смирненски.

През 1959 г. домът на поета, намиращ се на ул. „Овче поле" № 116 в столичния район "Възраждане", е обявен за музей. От 1976 г. е включен в структурата на Националния литературен музей.

За последно къщата-музей е ремонтирана през 1988 г. От тогава тя се руши и състоянието ѝ е повече от трагично.

През 2004 г. къщата-музей официално е затворена за посещение, а цялата експозиция - ръкописи, снимки, книги и инвентар са преместени във фондохранилището на Националния литературен музей.

Инициативният комитет за спасяването на къщата-музей на Христо Смирненски ще се събере на 14 септември, информира БНР.

Къщата на Смирненски в момента е държавна собственост, а това до голяма степен ще помогне за извършване на неотложния ремонт, от който се нуждае тя, посочи Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.

Сградата има Акт за публична общинска собственост N 805 от 07.03.2002 г., но на практика Столичната община се е отказала от този имот и не полага никакви грижи за него. Години наред между общината, Министерството на културата и управата на Област София-град се води безкрайна преписка за деактуване на имота от общински в държавен. Защото, докато това не стане, твърдят запознати с проблема, пари за ремонт от никъде не могат да се намерят! А поне за начало са необходими най-малко 190 000 лв. Всъщност културното министерство ги е предвидило в бюджета си още преди 2-3 години, но ремонтът все не става.