Румънската пшеница е най-конкурентна на световния пазар

Експортната цена на френската царевица се покачи с 22 евро

Една от най-коментираните теми в бранша тези дни са резултатите от поредния египетски търг, убедително спечелен от румънска пшеница, която в момента е най-конкурентна на световния пазар. На 2 юли египетската държавна агенция Gasc информира за покупката на 60 хил. тона румънска мелничарска пшеница по цена $202,82 за тон за товарене в началото на август. Най-ниската цена предложена за руска пшеница беше с над 2 долара по-висока.

А иначе ценовото рали на международните зърнени пазари продължи и през изминалата седмица. Хорото нагоре отново поведе борсата в Чикаго. Основен фактор за масирани спекулативни покупки на фючърсния пазар бяха неблагоприятните агрометеорологични условия в царевичния пояс на САЩ, пише в коментара си fermera.bg .

Поройните дъждове заляха обширни територии в Средния Запад и предизвикаха панически настроения на пазара. В търговските среди усилено се заговори за повторение на 1993 г., когато климатичният фактор коригира надеждите за високи добиви.

В края на юни борсата в Чикаго получи нова порция адреналин. На 30 юни Министерството на земеделието на САЩ (USDA) оповести данните за запасите на основните зърнени култури в страната и размера на засетите площи. При царевицата и в двата случая официалните числа се оказаха значително под очакваните от търговските среди равнища.
В рамките само на една седмица царевицата поскъпна на най-голямата зърнена борса в света с 17-19 долара, като на 2 юли юлският контракт фуражно зърно се изкачи до най-високото равнище от една година насам - $165,30/т. Валежите забавиха и прибирането на реколтата от мека пшеницата в Средния Запад, като цената й на борсата в Чикаго се покачи с 20 долара - до $215/т.

Силният натиск отвъд Океана и сухото и горещо време на Стария континент (най-вече във Франция) разбуниха и пазарите в Евросъюза.

През периода 26 юни - 2 юли мелничарската пшеница поскъпна на борсата в Париж с близо 20 евро - от 185,50 евро/т до 205 евро/т за доставка през юли, а цената на царевицата се покачи от 169 евро/т до 194 евро/т.

Физическият пазар следваше възходящия тренд на фючърсите. На 2 юли френска мелничарска пшеница се предлагаше за износ от Руан по 198 евро/т, в сравнение с182 евро/т на 25 юни. През същия период германската пшеница качество „В" поскъпна с 16 евро, до 200 евро/т СРТ Хамбург и 205-210 евро/т FOB Балтийско море.

Експортната цена на френската царевица се покачи с 22 евро, до 191 евро/т FOB Бордо.