Посетителите на къща-музей "Гео Милев" да си носят чадър

Заралии

08-07-2015, 14:21

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Общината отдели 57 хил. лв. за ремонт на разпадащия се дом на поета

62 години след откриването й, къща музей "Гео Милев" в Стара Загора се нуждае от спешен ремонт и той ще бъде извършен за общинска сметка.

Покривът е протекъл, а по пода зеят дупки, които са опасни за посетителите.

"Длъжни сме да съхраним дома, където е израснал Гео Милев, все пак той е част от лицето на града ни", коментира Валя Сотирова, уредник на къщата-музей.

Протеклият покрив, който ще се ремонтира, е довел до напукване и падане на мазилката от таваните в стаите на уредниците и в старата къща, нанесени са поражения и в експозиционната зала на част от фотосите по стените.

От музея се надяват, че времената, в които са се молели да не вали ще отминат. "Има ли сме много инфарктни ситуации. Последната такава беше в началото на годината, когато отбелязвахме годишнината от рождението на Гео Милев с една много интересна постановка. През целия ден валеше и ние просто се молехме дъждът да спре, защото щеше да се наложи хората да извадят чадърите си вътре в експозиционната зала", спомня си Валя Сотирова.

Ремонтът на къща-музей "Гео Милев" ще включва още смяна на подовата настилка, подмяна на дървената дограма в помещенията на уредниците, поставяне на нови вътрешни врати. Ремонт ще има и по фасадата на сградата, а дворните врати ще бъдат заменени с такива от масивна дървесина.

Близо 57 000 лева отделя Община Стара Загора за ремонта на емблематичната къща.

В ход вече е обществената поръчка за избор на фирма-изпълнител. Оптималният срок за сключване на договор, ако няма обжалване, е средата на месец август, а строителят ще има 45 дни да извърши ремонта.