Махат опасните дървета в Борисовата градина

На мястото им ще бъдат засадени нови 800

Дървета с влошено физиологично състояние, напълно изсъхнали и опасно наклонени ще бъдат подменени с нови, съобщиха от Столична община.

От 9 юли ще започне премахването на девет напълно изсъхнали и опасно наклонени широколистни дървета, разположени в периферната зона на лесопарковия сектор на парк „Борисова градина” покрай бул. „П.К.Яворов” - от пешеходен подлез при лятна къпалня „Мария Луиза” до естакадата при Телевизионната кула.

Заедно с това започва и премахването на други единадесет широколистни дървета, сухи и опасно наклонени над пътното платно на бул. „Драган Цанков” - от естакадата при Телевизионната кула до лесопарковата алея за заведението „Весело село”. 

На мястото на премахнатите дървета ще бъдат засадени нови. 

За дейностите има разрешение от Дирекция „Зелена система”, както и становище от 12 май 2015 г. на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

В рамките на града по улици и булеварди към момента са засадени над 400 нови дървета в София. Засадени са шестили, липи, кестени и явори по бул. „Братя Бъкстон”, бул. „Ген.Скобелев”, бул. „Акад.Иван Гешов”, ул. „Г.С.Раковски”, ул. „Коломан”, бул. „Джеймс Баучер” и др. 

До края на годината ще бъдат засадени общо над 800 дървета.