САЩ са шпионирали канцлерите Меркел, Шрьодер и Кол

Свят

09-07-2015, 13:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Голяма част от близкото обкръжение на фрау Ангела също е било "на слушалка"

Освен настоящия канцлер на Германия Ангела Меркел, САЩ са шпионирали и нейните предшественици Герхард Шрьодер и Хелмут Кол, съобщи "Уикилийкс".

Като цяло, Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е подслушвала през годините телефонните разговори на 125 високопоставени немски чиновници. Шпионирането било по "политически и икономически съображения".

56 от телефонните номера, подслушвани през последните 10 години, принадлежат на служители в канцлерството на Германия, доста от които се явяват хора от най-близкото обкръжение на Ангела Меркел.

Сред тях са съветниците и помощниците на фрау канцлерин, както и членовете на немските правителства през последното десетилетие. Открояват се имената на Роналд Пофалд, бивш шеф на кабинета на Меркел и федерален министър с особени поръчения, както и това на Петер Алтмайер, министър по околната среда и ядрената безопасност.

По идентичен начин АНС е подслушвала телефонните разговори на последните трима президенти на Франция – настоящият Франсоа Оланд и неговите предшественици Никола Саркози и Жак Ширак, припомня БГНЕС. Обект на шпиониране са били и хората от близкото им обкръжение, както и други високопоставени държавни чиновници.