Психично болен сам призна за палежа на сопотския параклис

Крими

09-07-2015, 14:52

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Бишият богослов решил, че храмът е осквернен и го "осветил" чрез огън

40-годишен мъж с параноидна шизофрения е направил самопризнания за палежa на икони и религиозна литература в параклиса "Свети Георги“ над Сопот. От районната прокуратура в Карлово установиха, че посегателството не е религиозна провокация.

Психично болният жител на Сопот напуснал самоволно на 1 юли Центъра за психично здраве в Пловдив, където се лекувал и  пристигнал в родния си град с автобус. През нощта на 2 юли се отправил към параклиса. Пред трима полицейски служители по-късно заявил, че влязъл в молитвения дом и запалил религиозна литература, която възприел като еретична, както и 40 икони, оставени от вярващи.

Вероятният мотив за извършване на деянието е неудовлетвореност от факта, че молитвения дом е отворен за посещение денонощно за широк кръг от хора, включително и такива, които не изповядват ортодоксалната православна религия и са в отклонение от линията на Българската православна църква. Мъжът с инициали И.М.  заявил, че почувствал храма осквернен. Той е изучавал две години богословски науки.

Разследването продължава и по случая са разпитани свидетели. Очаква се резултатите от назначената съдебно-психиатрична експертиза да покажат дали към момента на деянието мъжът е разбирал значението на извършеното и дали е бил в състояние да ръководи постъпките си.

Пациентът на психиатричното заведение в Пловдив е приведен обратно там на 3 юли. По ръцете му са открити следи от обгаряне. Предал е запалка, за която твърди, че използвал при запалването на иконите и книгите в храма.

Прокуратурата продължава активните процесуално-следствени действия по случая и ще предприеме действия за настаняване на лицето за принудително лечение.