Украински еколог пак плаши с радиация от Чернобил

Пламъците достигат почвен слой с радиоактивни елементи, предупреди Татяна Тимочко

Продължилият девет денонощия пожар в зоната на Чернобилската атомна електроцентрала, аварирала през 1986 година, може да доведе до разпръскване на радиация на големи територии. Това мнение изразява пред ТАСС Татяна Тимочко от Украинската екологична лига, цитирана от БЛИЦ. „Пожарът в зоната на Чернобил е особено опасен при летни условия, тъй като се съчетава с високи температури на въздуха. Така пламъците изгарят суха растителност и кореновите системи на дърветата, а заедно с тях и повърхностен слой почва, в който има струпване на радионуклеиди”, смята еколожката.
Така заедно с дима във въздуха се издигат радиоактивни частици, които могат да се разпространят на големи разстояния. Те попадат в почвата, оттам в растенията и подземните водни източници и могат да достигнат хората.
Според Тимочко, с увеличаване на дистанцията, силата на радиоактивните частици намалява и достига пределно допустимите норми, но е много опасна за райони, прилежащи към мястото на пожара.
Пламъците лумнаха в зоната около Чернобилската АЕЦ на 29 юни и обхванаха в своя пик 130 хектара. В момента продължават да тлеят торфени огнища на около 5.2 хектара. Според синоптиците, от събота в района се очакват дъждове, които могат да загасят напълно пожара.