Правят аквапарк върху сметище

София превръща депото във „Враждебна” в атракцион

Столичната община има амбицията да превърне до 2020 година сегашното депо за строителни отпадъци в кв. "Враждебна" в парк с водни атракции, зони за отдих и офроуд трасета. Това обяви вчера зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Закриването на депото и превръщането му в място за развлечение е заложено в програмата за управление на отпадъците до 2020 г., която Столичният общински съвет прие вчера. 

Общата площ, на която е разположено депото, е 600 декара, като в рекултивацията на съоръжението ще бъдат заложени над 30 млн. лв., каза още Бояджийска пред в. „Сега”. "Тази голяма общинска територия имаме възможност да оползотворим по възможно най-добрия начин, след 5 години да имаме закрито депо", добави тя. Една част от финансирането ще бъде по оперативна програма "Околна среда", без да уточни за каква сума точно става въпрос. За по-голямата част от амбициозната си идея общината ще се надява на публично-частно партньорство, като вече има заявен интерес към офроуд трасето. 

Подобен проект се реализира в момента за старото депо в Долни Богров. Закриването на депото там започна в края на 2012 г. и трябваше да приключи за три години, но вчера Бояджийска обясни, че то ще бъде напълно закрито чак през 2020 г. До момента е завършена дейността по изграждането единствено на първото му ниво, като депото ще бъде напълно закрито след още 5 години. Площта на депото е 427 декара. Общата стойност на проекта е 36 млн. лв. Заради забавянето на завода за боклук в края на 2012 г. общината реши едновременно да затваря депото в Долни Богров, но и да го ползва за сметище още известно време, за да не се стигне до боклучена криза. Това е възможно, защото при рекултивацията на терена със стария боклук се изземат обеми смет, за да се направи изолацията. След това те се връщат, но заради обработката на площите е възможно да се получат дупки, които трябва отново да бъдат запълнени - в случая с боклук. И до 2020 г. трябва да се появи лесопарк с 80 хил. дървета.