"Папата на бедните" получи Разпятие във формата на сърп и чук

Свят

10-07-2015, 10:44

Снимка:

vk.com

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Подаръкът на боливийския президент не носел политически подтекст

Боливийският президент Ево Моралес поднесе на папа Франциск, който е на посещение в страната, необичаен подарък - Разпятие във формата на сърп и чук.

Подаръкът предизвика разгорещена дискусия в социалните мрежи. Много потребители недоволстват, защото сърпът и чукът са символи на комунистическите идеи, олицетворяващи сами по себе си атеизъм.

Както отбелязва обаче мексиканският сайт La Vanguardia, Разпятието е реплика на кръста на испанско-боливийският йезуитски свещеник Луис Еспинал, убит в Ла Пас през 1980 г. като защитник на правата на човека. Тогава тази необичайна дървена пластика е направена в памет на неговата гладна стачка през януари 1978 г., заради която боливийският диктатор Уго Бансер бе принуден да обяви национални избори.

Боливийското правителство отрича наличието на какъвто и да било политически подтекст в подаръка.

"Светият отец трябваше да го получи, защото той е Папа на бедните, това е смисълът на подаръка, и никакви хитрини няма тук", казва министърът на комуникациите Марианела Пако. Ръководителят на пресслужбата на Светия престол Федерико Ломбарди заяви също, че папа Франциск не е реагирал по особен начин или негативно на направения му подарък.

Това не беше единственият сюрприз за папата. Още при пристигането си на летището в боливийската столица вчера, президентът Моралес му връчи листа от кока. А по-късно го почерпи с такъв чай.