Сладоледите в Стара Загора са безопасни

Няма нарушения в качеството на предлаганите продукти

Потребителите в Стара Загора могат да консумират сладолед, без да се притесняват от зарази. Няма нарушения в качеството на предлаганите продукти, каза за Радио Стара Загора д-р  Дамян Миков, директор на Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните.

Нарочна проверка по сигнал е направена за предлагането на известна марка сладолед. Тя е била имитирана от фирми, които са продавали по–нискокачествени продукти. Не са открити  нарушения в областта, коментира още д-р Миков.

Що се отнася до етикетирането на храните, по думите му, няма драстични нарушения и в резултат на  проведените множество обучения и семинари малко са продуктите, чиито етикети  имат пропуски по съдържанието.

Другата голяма проверка по пазарите и тържищата, както и в търговските вериги и складовата база е свързана с пресните плодове и зеленчуци. Над 150 партиди продукти са проверени,  каза д-р Миков и са констатирани дребни нарушения.

Сертификати за съответствие  на продукцията на земеделски производители за вътрешния пазар са издадени два броя. С тези сертификати те могат да удостоверят качество пред големите  търговски обекти, на които да предложат продукцията си, каза още д-р Миков.