Митрополит Йоан освети новопостроения храм в Храброво

Построен от дарения

Негово преосвещенство Варненският и Велико Преславски митрополит Йоан освети вчера храм „Св.Св. Петър и Павел” в село Храброво. За първи път от създаването на балчишкото  село Храброво през 1526 год. жителите имат църква, съобщи ИА Добруджа. 
Градежът на църквата е започнал през 2007 година с дарения от общината, от Агенцията по вероизповедания, частни лица и фирми, съобщава кметът на село Храброво Йордан Коев. Първото дарение от 5 хиляди лева са направили от ЗК ”Авангард”. В селището сега живеят 96 души. За църковния празник бе направен курбан, а жителите бяха зарадвани с концерт на ансамбъл „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов.
Старото име на селото е Хамзалар. В средата на 30-те години на миналия век е открито училището. То е функционирало около три десетилетия. Закрито е поради липса на деца. В средата на миналия век селото е било голямо. Тук са функционирали овцеферма и птицеферма. След преобразуването на ТКЗС-то в АПК много хора са останали без работа и са били принудени да се изселят - основно към Варна и Балчик.
Половината от жителите са  пенсионери. Етническият състав е смесен - българи, роми-копанари, турци и англичани.