Ултраси: Почваме акции в големите градове на Украйна

Свят

12-07-2015, 12:36

Снимка:

ndependent.co.uk

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

"Десен сектор" иска влияние, нарича Порошенко "агент на Кремъл"

Украинското министерство на вътрешните работи и Службата за сигурност на Украйна наредиха евакуация на жителите от околностите на Мукачево в Закарпатието заради барикадиралите се там бойци на националистическата фракция "Десен сектор".

В събота градът стана сцена на въоръжен конфликт, в който са участвали 20 души в камуфлажни униформи с надписи "Десен сектор". При престрелката загинаха трима бойци на националистическата организация, а още петима нейни членове бяха ранени. Освен тях, има още една жертва и четирима ранени сред цивилните лица.

Според украинската прокуратура повод за инцидента е опит за разпределение на сфери на влияние с местни жители, пише УЕБКАФЕ. При среща между двата враждуващи лагера е започнала срелба.

"Като се отчита опасността за жителите на селището, в чийто район са се барикадирали т.нар. бойци от "Десен сектор", се осъществява евакуация на мирните граждани, на първо място - децата", става ясно от съобщението на украинското МВР.

Оттам предупреждават, че "в строго съответствие с действащото законодателство са готови да вземат всички нужни мерки за разоръжаването или задържането на организираната престъпна групировка".

За да се предотврати възможността за ново кръвопролитие, службите за сигурност изискват от незаконното въоръжено формирование да предаде оръжието на властите, се казва в заявлението.

В отговор лидерът на "Десен сектор" Дмитрий Ярош обяви, че бойците му ще продължат "безсрочните политически акции в най-големите градове на Украйна", докато не бъдат заловени виновниците за смъртта на активистите му в събота.

Ярош иска оставката на вътрешния министър Арсен Аваков, който нарече бойците на националистите "групировка" и призова за "решителен отпор на всички проявления на въоръжения бандитизъм".

В Киев активистите на "Десен сектор" организираха нощен протест пред президентството, като нарекоха държавния глава Петро Порошенко "агент на Кремъл".