Отмениха срещата на върха в Брюксел

Ще се съберат само 19-те от еврозоната да умуват за Гърция

Европейската среща на върха бе отменена днес, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, но ще се състои друга среща на върха – само на държавите от еврозоната, за да бъде обсъдено евентуално финансово спасяване на Гърция при условие, че остане във валутния съюз.

Европейската среща на върха е анулирана, срещата на върха на еврозоната ще започне в 14 ч. по Гринуич (17 ч. бълг.време) и ще продължи докато приключим преговорите за Гърция, съобщи Туск в Туитър. Дискусиите на министрите на финансите на еврозоната бяха подновени наскоро, след като снощи бяха преустановени, поради липса на консенсус.

Много малко вероятно е министрите да успеят да постигнат съгласие на тяхното ниво по решението да се започнат преговори по същество за нов план за финансова помощ на Атина, смята заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от БГНЕС.

Това означава, че въпросът за мандата за преговори ще бъде прехвърлен на срещата на върха на еврозоната, е заявил европейски източник, който смята това за добър знак.

Отменянето на срещата на върха на ЕС цели да се даде възможност за финализиране на преговорите и за дискусии в рамките на 19-те (страните от еврозоната), е посочил европейски дипломат, подкрепящ споразумение с Гърция.

Срещата на министрите в събота целеше да се подготви общ текст, който да послужи за изходна точка за преговори за нов план за подпомагане на Гърция, третия от 2010 г. в замяна на програмата за реформи, представена миналата седмица от правителството на Алексис Ципрас на кредиторите (ЕС и МВФ).

След девет часа безплодни дискусии министрите се разделиха и решиха да продължат работа в неделя.

По много точки ние министрите - помежду си и с Гърция, не бяхме съгласни, каза австрийският министър на финансите Ханс-Йорг Шелинг.

На този стадий условията не са достатъчни, за да се гарантира прилагането от гърците на бюджетни съкращения и реформи, които те обещават в замяна на нова помощ, оценявана на 74 милиарда евро за три години, смята финландският министър на финансите Александър Стуб, чиято страна има една от най-твърдите позиции спрямо Атина.