Агенцията по храните: Спокойно яжте сладолед

Животът

12-07-2015, 14:32

Снимка:

Архив

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Проверката по сигнал, не е констатирала зарази в лакомството

"Яжте спокойно сладолед, без да се притеснявате от зарази. Няма нарушения в качеството на предлаганите продукти", каза за Радио Стара Загора д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните.

Направена е нарочна проверка по сигнал за предлагането на известна марка сладолед. Тя е била имитирана от фирми, които са продавали по–нискокачествени продукти. Не са открити нарушения в областта, коментира още д-р Миков.

Що се отнася до етикетирането на храните, по думите му, няма драстични нарушения и в резултат на проведените множество обучения и семинари малко са продуктите, чиито етикети имат пропуски по съдържанието.

Другата голяма проверка по пазарите и тържищата, както и в търговските вериги и складовата база е свързана с пресните плодове и зеленчуци. Над 150 партиди продукти са проверени, каза д-р Миков и са констатирани само дребни нарушения.

Два броя сертификати за съответствие на продукцията на земеделски производители за вътрешния пазар са издадени от Агенцията. С тях те могат да удостоверят качество пред големите търговски обекти, на които да предложат продукцията си, каза още д-р Миков.