Броят делфините по "Натура 2000"

Общество

13-07-2015, 06:12

Снимка:

zoomania.org.

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Създават карта на морските защитени зони

До края на юли ще бъде пусната покана за картиране на морските защитени зони по ОП “Околна среда”, пише “24 часа онлайн като цитира” екоминистър Ивелина Василева. Така мрежата от защитени зони “Натура 2000” реално се пренася вече и във водите на Черно море.

Ще се правят карти в морето с местообитанията на делфини и 2 вида защитен карагьоз, обясниха експертите от министерството на околната среда и водите. Ще се знае точно какви популации най-често пребивават в определен район от Черно море.

Картирането ще включва още рифовете и подводните пещери по българското крайбрежие. Ще бъдат идентифицирани и заплахите за защитените видове и местообитания, както и възможни мерки за съхранението им. Информацията ще бъде изпратена в Европейската комисия. След одобрението ѝ от Брюксел ще посочат и кои мерки ще се финансират с европари. Ще се набележат и показатели, които ще се следят дали се подобряват или влошават. Периодично ще се докладва за тях в ЕК.

България има 3 защитени зони по “Натура 2000”, които са изцяло в акваторията на Черно море. Общо 17 пък са местата, които включват част суша и част вода.

Досега картиране беше правено само на сухоземната територия на страната.

По “Натура” бенефициенти могат да бъдат научни институти, общини и неправителствени организации за консервационните мерки, обясни Василева. По ОП “Околна среда” имало заделени 16 млн. евро за т.нар. подход “водено от общностите местно развитие” - ВОМР. Той се прилага и в Програмата за развитие на селските райони.

“Надявам се това да бъде интересно за тези организации, защото ще могат да комбинират мерки от няколко програми”, каза Василева.