Звиница е селото с най-много щъркели в България

Животът

13-07-2015, 09:17

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Българското дружество за защита на птиците потвърди класацията с международно преброяване

Кърджалийското село Звиница оглави официално класацията за населено място с най-много щъркели в страната, пише 24rodopi.com.. Там гнездят 29 двойки бели щъркели, показват данните от международното преброяване, което у нас се провежда от Българското дружество за защита на птиците. След Звиница се нареждат селата Искра с 28 гнезда и Дъбоват с 27 гнезда.

Всъщност, гнездата в Звиница са много повече, но от дружеството са преброили само 29 от всичките 47.
Преброяването се прави веднъж на 10 години. Щъркелите са избрали Звиница от няколко години. Районът е екологично чист, без никакви промишлени производства, а в близост до селото има няколко микроязовира. Сред местното население съществува поверие, че съборено щъркелово гнездо носи нещастие и хората полагат грижи за красивите бели птици. Освен това се вярва, че колкото повече са те, толкова по-голямо ще бъде и плодородието на земята. Още

преди две години хората от Звиница искаха да кандидатстват за село с най-много щъркели у нас, но тогава нямаше данни за страната и класация не можеше да бъде направена.
„Категорично сме първи в България. Миналата година преброихме 47 пълни гнезда, вече има и малки щъркелчета. Всяка година гнездата се увеличават. Вече има и в съседните села. Помня, че преди 45 години в Звиница имаше само едно гнездо. Щъркелите се установяват тук заради храната, която си набавят. Земята тук се обработва, има люцерна, житни култури. Има и микроязовири", заяви пред 24rodopi.com кметът на Звиница Ниязи Вели.
„Миналата есен от селото са отлетели 126 малки щъркели", поясни кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, който бе на оглед в Звиница.
Белите птици се хранят с жаби, насекоми, риби, гущери и малки гризачи. Ограничават дребните вредители и по този начин спомагат за естествения баланс в природата.
Женската снася от 2 до 5 яйца.
Много са преданията, които придават на щъркела магически способности. Според народните вярвания местата, на които той свива гнездо, са предпазени от магии и нещастия. Дългоклюнестата птица предсказва вярност и плодовитост в дома, гарантира здраве, богатство и късмет.