Съдът отмени сметка за ток от 1493 лева

Според енергото неизвестно лице се е закачило за електромера на тъжителката

Районният съд в Лом отхвърли искането на енергоснабдителното дружество ЧЕЗ жена да плати голяма сметка за ток, навъртяна от неизвестно лице в празния й апартамент, съобщават от "Труд".
В края на 2010 г. С. М. И. заминала на работа в чужбина и заключила апартамента си, където не останал никой. Когато се прибрала в Лом през 2013 г., обаче я чакали писма от ЧЕЗ, че дължи за ток 1493 лева, заедно с лихвите.
Ломчанката отказала да плати електричеството, което не е ползвала, но пристигнала призовка за съд. Пред магистратите енергодружеството представило фактури за доставено до жилището на С. М. И. електричество. Жената обаче извадила документ от МВР, че от декември 2010 г. до май 2013 г. не е била в България. Съседи и роднини също свидетелствали, че през това време в апартамента й не е живеел никой. Междувременно се оказало, че в отсъствието на гурбетчийката някой се е присъединил неправомерно към електромера й, но от ЧЕЗ не изяснили кой е крадецът. Затова съдът отхвърли иска на енергодружеството за голямата сметка, навъртяна от "призрак", и осъди ЧЕЗ да плати 350 лева съдебни разходи на ломчанката.