Манолова събира подкрепа за омбудсман

Политика

13-07-2015, 12:59

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мая Манолова играе за омбудсман

Манолова готова да е омбудсман

Червената депутатка беше официално номинирана за престижния пост

След като името на „червеното острие" Мая Манолова се завъртя в общественото пространство като потенциален кандидат за омбудсман, днес тя беше официално номинирана за престижния пост. Зад нея застава Институтът за модерна политика редом с гражданско движение ДНЕС, Центъра за защита на правата в здравеопазването и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Неправителствените организации вече са внесли в Народното събрание своето предложение.

НПО-тата адресират всички парламентарно представени партии и парламентарната шефка Цецка Цачева, като изтъкват виждането си, че омбудсманската институция трябва да е проактивен фактор и да е реален защитник на гражданите и обществения интерес, а не адвокат на властта.

Именно за да бъде постигната тази цел от НМП зоват да се избере личност с широка публична известност, която „познава механизмите на държавното управление и е доказала на дело, че може да бъде коректив на силните на деня". В това изискване НПО-тата припознават именно лика на Манолова.

Институцията на омбудсмана има нужда от нова енергия, защото се изгуби от обществения хоризонт през последните години, бяга от горещите правозащитни въпроси и не поставя ясно неудобните теми пред изпълнителната власт. Мая Манолова има потенциала да извади омбудсмана от това латентно състояние, аргументират позицията си организациите. Като положителна черта на социалистката за поста те изтъкват това, че тя доказано можела да казва "не" на съмишленици и "да" на опоненти в името на каузи.

НПО-тата очакват сериозна подкрепа за кандидатурата на червената депутатка. Припомняме, че някои представители на властта вече изразиха одобрението си за Манолова що се отнася до този пост. Самият правосъден министър Христо Иванов подчерта преди дни в парламентарните кулоари, че социалистката би била добър омбудсман.