Еврокомисията направи наръчник за почиващи в чужбина

Общество

13-07-2015, 13:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Легално може да носим 110 л бира, 60 л вино, 800 цигари, 10 л спиртни напитки

С напредването на летния сезон Европейската комисия представи наръчник със съвети и разяснения за гражданите на страните членки, които смятат да прекарат почивката си в чужбина. На първо място ЕК припомня, че за всички членки на ЕС безплатният номер за нужда от каквато и да е спешна помощ е 112, а телефонът за изчезнали деца е 116 000.

Всички граждани в ЕС имат право на консулска помощ в чужбина, дори да се намират в страна извън пределите на Съюза, в която тяхната родина няма представителство. В такива случаи туристите могат да се обърнат към консулството на която и да е страна членка на ЕС. Всеки има право на помощ и при кризисни ситуации, като при евентуална евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на Съюза така, както биха го направили за собствените си граждани.

В случай, че се разболеете по време на престой зад граница или претърпите злополука в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате, уверяват от ЕК.

За тази цел обаче Комисията съветва пътуващите да поискат издаването на такава карта от здравноосигурителната институция в родната им страна, което е безплатно. За летовниците с хронични заболявания е препоръчително да изискат от личните си лекари трансгранична рецепта за нужните им медикаменти преди пътуване.

Ако пътуването ви е отменено и ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела, разясняват още правата ни при проблеми с транспорта и туроператорите.

Важно е всеки, който пътува с автомобил зад граница, да има предвид, че някои правила за движението по пътищата варират в различните страни. За да сте в час с регламента за държавата, в която ще шофирате, можете да изтеглите безплатното приложение "European Road Safety App", което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Гражданите в ЕС имат и потребителски права що се отнася до връщането на не особено скъпи стоки, които след закупуване са се оказали дефектни. Всеки може да получи сумата, която е заплатил за съответната стока, като условията за това не важат единствено в Дания.

От ЕК отделят внимание и на младите, които току що са завършили образованието си. Младежката гаранция, която важи в рамките на ЕС, гласи, че всички страни от Съюза са поели ангажимент да гарантират, че младите хора получават качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо образование в рамките на 4 месеца, след като напуснат системата на образование или загубят работата си.

При пътуване от страна членка на ЕС до друга такава туристите нямат ограничения какво могат да закупят и да пренесат през граница, стига да е за лична употреба, а не с търговска цел. Всяка членка има своите ориентировъчни количества на видовете стоки, като най-често пренасяните от пътуващи са алкохолни и тютюневи изделия. В рамките на Съюза имате право да пренесете при митническа проверка:

10 литра спиртни напитки,
20 литра подсилено вино (например порто или шери),
90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),
110 литра бира.
За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност:

800 цигари,
400 пурети,
200 пури,
1 кг тютюн.