Външни експерти, а не чиновници да планират парите за култура

Мисия Пловдив

13-07-2015, 15:24

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Това поискаха от ПФ в подкрепа на исканията на пловдивския арт елит

Художествено-творческата, а не бизнес-промоутърската интелигенция трябва да участва във вземането на решенията в сферата на културата на Пловдив. Външни експерти от различните изкуства, а не само общински чиновници да са ангажирани с разпределянето на парите за култура в града, заяви Йохан Девлетян, дългогодишен шеф на общинския отдел "Култура”, сега експерт в екипа на пловдивския депутат от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Акцентирайки върху недоволството на артистичните гилдии, на пресконференция Девлетян припомни, че над 100 дейци на културата и общественици са се подписали срещу настоящата Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата и включването им в календара на културните събития на община Пловдив. Документът е приет от Общинския съвет в края на 2013 година, а срещу него се обявиха писатели, художници, музиканти, артисти и меценати. Сред недоволните са издателката Божана Апостолова, председателката на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, галеристът и общественик Жорж Трак, художникът Матей Матеев.

Недоволството е от извеждането на преден план на медийното отразяване, а не на художествената стойност на събитията, обясни Йохан Девлетян. По думите му е необходимо да се направят няколко основни промени в наредбата. Сред тях е промяна в методиката и критериите, чрез които да се даде предимство на значимостта и качеството на културния продукт.

Сега сме залети от неясни улични прояви за сметка на сериозни събития, които не само са с орязан бюджет, но някои са ликвидирани, каза Девлетян. Той обясни, че от Патриотичния фронт настояват да се фиксира на 30 % съфинансирането за авторите на проекти, кандидатстващи за включването им в културния календар на Пловдив, да се променят скроковете за набиране на предложения, а в комисията за разпределянето на парите да бъдат включени външни експерти.

До седмица съветниците от Патриотичния фронт ще внесат в Общинския съвет предложение за промяна в тази общинска наредба, макар че това може да се гледа в зала едва на сесията в края на август, подчерта общинският съветник Слави Георгиев. От ноември нататък разпределянето на парите за култура в Пловдив да става с участието на артистичните гилдии, ангажира се депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.