ОССЕ скастри България: Спрете с изселването на ромите

Политическите лидери да спрат да използват езика на омразата, призова комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси

България да спре незабавно изселването на ромите, а политическите лидери да не използват на езика на омразата. Това призова в прессъобщение председателят на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

„Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията“, заяви Изабел Сантуш.

В прессъобщението, цитирано от "Фокус", се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни. Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии.

„Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани“, подчерта Сантуш.