Режат правомощия на министъра на отбраната, вземат му разузнаването

Политика

14-07-2015, 06:08

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутати от ГЕРБ искат да ги прехвърлят към премиера

Военният министър е на път да загуби правомощията си върху служба „Военна информация”, пише в. "Труд". В доклада на Комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание за второ четене на Законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност е записано, че по предложение на премиера президентът назначава и освобождава ръководителите на служба „Военна информация”, както и на ДАНС, Държавна агенция „Разузнаване” и главния секретар на МВР. Независимо дали директорът на „Военна информация” е военнослужещ или цивилен служител. В момента директорът на службата се назначава и освобождава със заповед на министъра на отбраната.
„Още не сме запознати с тези предложения, но най-вероятно тази седмица ще ги обсъдим в комисия. Според мен не е важно да се отнемат правомощия, а да се дадат повече такива на началника на отбраната, тъй като той има нужда от най-бързо използване на информацията, а не премиера“. Това коментира председателят на комисията по отбрана и член на комисията за контрол на службите в НС о.р. ген. Михо Михов.
За да бъде валиден годишният план на служба „Военна информация”, няма да бъде достатъчен само подписът на министъра на отбраната. Предлага се документът да бъде подписван и от премиера. На министъра се дава право да внася в Министерския съвет годишния доклад на службата.
Предложенията, които предстоят да бъдат обсъдени, идват от депутати от ПГ на ГЕРБ. От БСП и Патриотичния фронт засега искат единствено директорът на службата да е с генералско или адмиралско звание. Само преди месец военният министър уволни директора на служба „Военна информация“ и назначи на поста Йордан Бакалов, който е цивилен. Бакалов веднага поиска 16 млн. лв. за ремонт на сградата на службата.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"