Все повече българи разчитат на европейска здравна карта

Животът

14-07-2015, 11:51

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Издават европейска здравна карта по-бързо

Може да се издаде и временно удостоверение

У нас все повече хора разчитат на Европейските здравни карти. Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна.
За да получите Европейска здравноосигурителна карта, трябва да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и.
Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение.
По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, то обаче е валидно до 2 месеца, в рамките на 24 часа се издава по наредбата, съобщи Надя Механджийска – експерт РЗОК – Благоевград:
Чавдар Цонев разказа, че обикновено прибягва до този вариант, когато пътува със семейството си в чужбина: “Понякога един път в годината ходим в чужбина, не повече и си мисля, че няма смисъл да изваждам карта и да не я ползвам така да се каже”.
При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България, обясниха експертите.
Вземайки всички оригинални документи и фактури, с които те са си заплатили помощта да дойдат в РЗОК да подадат нужните документи за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина, каза още Механджийска
От здравната каса съветват преди да заминете в чужбина да се поинтересувате кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.