Повече от милиард е на път към 39 български града

ОП "Региони в растеж" предвижда най-много пари за енергийна ефективност на сгради

Над 1,3 млрд. лв. тръгват към 39 големи града в страната по новата оперативна програма “Региони в растеж” (ОПРР). Ключовото изискване е още до 31 май 2016 г. година кметствата да са заявили проекти за поне 50% от предвидените за тях пари по схемата “Изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие”. Това става ясно от насоки за кандидатсване по схемата, публикувани на обществения портал за еврофондовете.

Крайният срок за подаването на проектите е 31 май 2019 г.

Най-много средства по схемата - 410 014 803,11 лв., ще бъдат предоставени за енергийна ефективност на административни и жилищни сгради. Санирането на сградите ще се прави въз основа на обследване за енергийната ефективност. За разлика от санирането по действащата в момента национална програма за панелните блокове, тук ще се признават и мерки като подмяна на асансьорите, но само ако сградата постига най-малко клас на енергопотребление С и минимум 60% енергийно спестяване. Освен това ще се признават разходи за ремонт на покрива и на стълбищната клетка, площадките, коридорите и т.н.

Втори по размер са парите за градска среда - 403 804 307,47 лв. Те са предвидени както и по предишната ОПРР за изграждане, реконструкция и рехабилитация на зони за обществен отдих, елементи на градската среда, улични мрежи и обществени паркинги, като всички обекти трябва да бъдат общодостъпни.

Следват парите за интегриран градски транспорт - 237,7 млн. лв. С тях може да се финансира рехабилитация на улични мрежи, тротоари и пешеходни зони, велосипедни алеи, мостове, тунели и др., а също и внедряване на автоматизирани билетни системи, подобряване на достъпността на спирките на масовия градски транспорт и довеждащата до тях инфраструктура. Ще се признават разходи и за обновяване на трамвайни линии, гнездова и контактна мрежа, обновяване на общински автогари, които не генерират приходи и др.

По схемата са заделени още 155 млн. лв. за социална среда и 165 млн. лв. за образование. По първата ще се субсидират предимно социални жилища. По перото за образование ще се финансират общински училища и детски градини.