Георги Янакиев: Министър Кралев помагаше до последно, за да проведем рали „България“

Като всяко голямо международно състезание, в това се изисква голям и сериозен екип

Рали „България“ ще се проведе благодарение съдействието на министерството на младежта и спорта и лично на министър Красен Кралев. Това обяви председателят на организационния комитет Георги Янакиев-младши. 

"Като всяко голямо международно състезание, в това се изисква голям и сериозен екип. Когато нещата се отнасят към спорт, то винаги има проблеми. Ние обаче се справихме, не и без помощта на Министерството на младежта и спорта (ММС) и г-н Красен Кралев, който до последния момент помагаше, за да може това рали да бъде проведено“, заяви Янакиет. 

Той допълни, че безопасността на пилоти, навигатори и привърженици на автомобилния спорт е най-важна за организаторите на 46-ото издание на рали „България“.

„Наблягаме много на сигурността на пилоти, екипажи и зрители, защото този спорт е изключително опасен. Самите състезатели знаят, че има два варианта - след края да излязат от автомобила си или да не излязат. За това призовавам самите тях да бъдат внимателни, призовавам и феновете на автомобилния спорт да се грижат за своята безопасност. С всички усилия, които е възможно да хвърлим, ние осигуряваме безопасността на всички на и край трасето на 90 %. Останалите десет са от тях", каза Янакиев. 

"В петък в 17 часа действащи и недействащи пилоти, сред които Димитър Илиев, Крум Дончев и Екатерина Стратиева, ще демонстрират как трябва да се грижим за своята безопасност на пътя. Ще се включат деца над 14-годишна възраст", добави той. 

Относно трофеите, Янакиев заяви: "Първоначално беше замислено ралито да бъде в памет на Георги Янакиев, но то ще бъде и в памет на Тодор Славов. Така имената на двамата бяха добавени от двете страни на всеки един трофей, който ще връчим след края на състезанието". 23-те екипажа на рали България ще се състезават за точки от европейския рали трофей и българския рали шампионат в края на тази седмица, между 17 и 19 юли. Състезателните километри са 195.91, а скоростните етапи - 14.

Общо 23 екипажа от България и чужбина са подали до момента заявки за участие на 46-ото издание на автомобилното рали България, което ще бъде проведено в памет на бившия председател на Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) Георги Янакиев и на загиналия на 28 юни по време на рали Твърдица-Елена - Тодор Славов. 

Сред записалите участие на рали България, което ще бъде проведено между 17 и 19 юли, присъстват пет чуждестранни екипажа само за европейския рали трофей и два за само българския рали шампионат. Сред по-любопитните имена е четвъртият в генералното класиране Рашид ал-Кетби от ОАЕ, който ще кара с навигатор германката Карина Хеперие и автомобил Ford Fiesta F5. Седмият в подреждането Рок Турк от Словения също е подал заявка за състезанието. 

Българските екипажи са общо 16 до момента, като останалите желаещи имат срок до вторник вечер да подадат своите заявки. На трасето ще се появят Георги Василев, Антон Титов, Борис Григоров, Здравко Минев, Щилян Тенчев, Васил Димитров, Владимир Сиврийски, Калин Бенчев, Христо Атанасов, Боян Безус, Дилян Станков и Светлан Радев. Марковият шампионат на Хюндай ще има четирима представители, които ще гонят точки изцяло за българския рали шампионат за втори път през годината. 

Пилоти на i20 Coupe ще бъдат Григор Григоров, Симеон Симеонов, Данчо Цвятков и Христо Гергов.