Български прокурор влиза в затвора за корупция

Първата ефективна присъда за подкуп на магистрат у нас вече е факт

Върховният касационен съд наложи три години затвор за подкуп на бившия прокурор от Районната прокуратура в Шумен Румен Пенев. Той ще трябва да излежи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип. Делото приключи три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен, съобщава "Правен свят".

Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Клиент на Николов - Денчо Денев, се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама. Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът е задържан с белязани пари, докато получава сумата.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. ВКС върна делото на въззивната инстанция с мотив, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства. През март 2014 г. САС отново наложи условно наказание от три години. ВКС върна делото за втори път. Въззивната инстанция отново наложи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок. Този път САС написа в мотивите си, че е открил нови смекчаващи вината обстоятелства. За такива апелативният съд приема относително младата възраст на подсъдимия, чистото съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение. Делото стигна до трети състав на Върховния касационен съд, който бе длъжен да реши.

Върховните съдии изтъкват, че условното наказание няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия. "Поведението на магистратите е важен фактор за формиране на по-високо обществено доверие към съдебната система. Те са призвани да защитават правата на човека и да утвърждават върховенството на закона, поради което изискванията към тяхното поведение са по-високи", заявяват от ВКС. Решението не подлежи на обжалване и протест.