Връщаме здравните си права евтино до Нова година

Общество

15-07-2015, 07:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 2016-а г., за да се лекуваме безплатно, плащаме за 5 г. назад

Ако не сте плащали здравните си вноски и сте загубили възможността за безплатно лечение, сега е моментът да възстановите правата си. От 1 януари 2016 г. прекъснатите здравни права на гражданите ще се възстановяват, след като се платят всички дължими здравни вноски за 5 години назад (60 месеца), а не както е сега - за 3 години. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно, съобщиха от НАП, пише standartnews.com.
Ако човек, който сам плаща вноските си за здраве и е с прекъснати здравни права (не е платил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца), пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигуровки за периода от 1 юли 2012 г. до 30 септември 2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ този на оказаната медицинска помощ). Но ако същият човек пожелае да възстанови здравните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ този на оказаната медицинска помощ). Трябва да се има предвид, че когато задължението за плащането на осигуровките е на работодателя, невнасянето им не лишава хората от осигурителни права.

От НАП напомнят, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са платени над три дължими месечни здравни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който човек потърси медицинска помощ, платена от здравната каса. До края на 2015 г. правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски за период от 36 месеца, а от началото на 2016 г. - за период от 60 месеца.

Всеки може да направи справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които няма платени здравни вноски, чрез сайта на НАП. Справка може да се направи и по телефона на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат да изчислят дължимите здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.