Ще леят от восък Рада Госпожина и Бойчо Огнянов

Животът

15-07-2015, 15:30

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ентусиасти пресъздават Вазовите "Радини вълнения" в Девическия метох на Сопот

Восъчни фигури на вазовите герои Рада Госпожина и Бойчо Огнянов ще бъдат изработени и експонирани във взаимното училище на Девическия метох в Сопот. Намерението е на работещите в къща музей "Иван Вазов“ в родния град на поета, съобщи екскурзоводът Георги Велчев.

Идеята да се пресъздаде годишният изпит, описан в главата "Радини вълнения“ от романа "Под игото“, ще бъде реализирана със средства от дарителска кампания. Тя се провежда в Сопот от една година по повод 80-годишнината от възстановяването на къщата музей и 165 години от рождението на Патриарха на българската литература.

С 5 хил. лева от събраните до момента средства вече е възстановен дюкянът на вазовия баща - чорбаджи Минчо, а зад тезгяха над търговската книга е поставена восъчна фигура на 18-годишния Иван Вазов.

За да реализират креативните си идеи, с които да привлекат повече посетители в родния град на класика, работещите в къщата музей в Сопот не разчитат на държавата или на общината. Надяват се само на даренията на родолюбиви българи, признава Георги Велчев.