Проекти за 84 млн. лева има Община Добрич

За новия програмен период

 

Община Добрич разполага с 11 готови работни проекта за внедряване на мерки за енергийна ефективност на четири детски градини, седем училища и техните дворни пространства. Проектните предложения са в рамките на проекта „Бъдеще за Добрич”, информира на пресконференция днес кметът  Детелина Николова.

Обхванати са Целодневните детски градини с номера: 12, 18, 25 и 32, основните училища „Христо Ботев”, „Стефан Караджа” и „Йордан Йовков”, средните общообразователни училища „Дора Габе” и „Любен Каравелов”, Природо-математическа гимназия „Иван Вазов” и Езикова гимназия „Гео Милев”. Готови са и два проекта за обновяване на концертните зали.   Този на „Нели Божкова” е свързан с осигуряване на достъпна среда, ремонт на гипсови пана и декоративен паркет, подобряване на пожарната безопасност и вентилацията, също електроакустиката в залата и осигуряване на по-ефективно сценично осветление. Проектът за зала „Добрич” предвижда ремонт и реновиране чрез съвременни решения на всички сградни инсталации и климатични системи, ремонт на покрив, подмяна на настилки и боядисване, инсталиране на специализирано осветление и оборудване, внедряване на мерки за енергийна ефективност, подобряване на достъпа до залата и до приспособени санитарни помещения за хора с увреждания.

В рамките на проекта „Бъдеще за Добрич” общината е изготвила 52 обособени работни проекта за реконструкция и рехабилитация на улици, кръстовища, надлези, междублокови пространства, места за паркиране, детски спортни площадки. Работните проекти за кръстовища са пет – при булевардите „Добруджа” и „Добричка епопея”, при улиците „Ангел Стоянов” и „6-ти септември”, също при „Ген. Ст. Попов” и „Ген. Кантарджиев”, при моста над ЖП линията по бул. „Добруджа” и при моста по бул. „Добричка епопея”. Освен това е изготвен работен проект за изграждане и възстановяване на парк „Св. Димитър”. Предвидени са изграждане на парково езеро, спортни и детска площадка, паркинг, подход към него, места за хоби дейности, свободна игра и разходка на домашни любимци, зона за екстремни игри. Предвидено е монтирането на енергоспестяващо парково осветление. Стойността на инвестициионните проекти за улици възлиза на 55 млн. лв., на парка – 3,3 млн. лв., на образователната инфраструктура – на 23 млн. лв., на културната инфраструктура – на 3 млн. лв. Общият брой на обхванатите улици е 67, а на всички инвестиционни проекти – 84 млн. лв.

Чака се становището на Констанца и Кълъраш, за да стане ясно кои от проектите можем да насочим към трансграничната програма, заяви Николова и допълни, че на заседанието на Общинския съвет в края на месеца ще бъде внесено искане за даване на съгласие за проекта, касаещ  изграждане на кръгово кръстовище на „Пинета”.