Добрич и Констанца ще си сътрудничат в образованието

Споразумението ще се подпише в рамките на следващите три месеца, в Университета „Овидиус"

Споразумение за сътрудничество ще бъде подписано между регионалните инспекторати по образование в Добрич и Констанца. Това съобщиха началниците на двете ведомства - Христо Боев и Радуку Попеску, които проведоха първа опознавателна среща в Добрич, съобщи Дарик радио.

Споразумението ще се подпише в рамките на следващите три месеца, в Университета „Овидиус" в Констанца. При посещението в Румъния, Боев ще бъде придружен от делегация от експерти и директори на добрички училища. Целта на документа ще бъде да подпомага бъдещите партньорски отношения между учениците от двата града, най-вече в реализацията на трансгранични културни и образователни проекти.

От РИО - Констанца са отворени да предлагат обучение по български език на всеки, който проявява интерес, заяви Попеску. Боев от своя страна обеща да бъде направено проучване за изучаване на румънски в българските училища като СИП или по проекта, продължител на УСПЕХ.

Двамата ръководители отчетоха, че образователните инспекторати в България и Румъния са структурирани и работят по почти еднакъв начин, осъществявайки контрол върху учебните заведения и директорите, организация на изпити, методическа дейност, помощ по правни въпроси. Училищата в северната ни съседка също функционират с делегирани бюджети, разпределящи се на брой ученици, като средствата се превеждат от държавата на тримесечие, поясни Попеску.