Готвят промени в закона за банковата несъстоятелност

Политика

15-07-2015, 17:21

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Банкова криза в България – няма

Банковата тайна падна!

Причината - пасивите и активите на банките са в много по-голям размер

Нова промяна в закона за банковата несъстоятелност подготвят управляващите. С новите текстове всички списъци, които синдиците изготвят и са важни за кредиторите на банката, ще се публикуват в Търговския регистър, съобщи БНР.

Поредната промяна се налага, тъй като в момента пасивите и активите на банките са в много по-голям размер, отколкото при писането на закона за банковата несъстоятелност, пише в мотивите на вносителите. Заради това е наложително осъвременяването на сроковете и начините за информиране на кредиторите на банката. Всички списъци с признатите вземания, евентуалните възражения по тях и становището на синдиците, както и доказателствената част, ще се публикуват в Търговския регистър.

Въпреки че изрично не е посочено, това е поредната промяна в закона за банковата несъстоятелност, която се прави заради кризата в Корпоративна търговска банка. Първата беше направена още в миналата година, когато заради банката се създаде фигурата на временния синдик.

С преходните и заключителните разпоредби се променя и Законът за независимия финансов надзор. С тях гласуването при отнемане на лиценз на одитор ще става явно, а не както беше досега – тайно.