Семейните скандали при всяка втора двойка са за пари

Общество

16-07-2015, 07:20

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е и основната причина за равод

Всяка втора двойка в България се кара за пари. Това показва международно проучване на агенция IPSOS, цитирано от в. "Монитор". Изследването е проведено сред 4000 души в България, Чехия, Словакия и Полша. И докато за 49% от нашенците финансите са причина за спорове, в останалите страни този процента варира между 29 и 33 на сто. Оказва се, че при повече от половината български семейства повод за искри са направените разходи.
„Доходите са причина за спорове във всяко трето домакинство, а едва четвърт от кавгите за пари са заради финансите като цяло, както и за заеми”, обясни маркетинговия директор Александра Тодорова. Общото при двойките от четирите страни е, че са единодушни, че имат нужда от заем, но се разминават относно причината, сроковете на изплащане и погасителните вноски. В Чехия и Словакия семейните кавги са главно заради разходи на домакинството. При поляците ябълката на раздора се оказват разходите за облекло, чанти и обувки. „Разходите за домакинството са основа за спорове при 1/4 от българите, следвани от разходите за хоби и облекло”, обобщава още Тодорова. По-голяма част от нашенците предпочитат да вземат зает от банка, вместо от роднини и приятели, показва още изследването. Данните показват още, че споровете за пари е втората причина за развод след изневярата. От Националния статистически институт отчитат, че през миналата година разводите у нас са намалели с над 300 спрямо 2013 г.
Една от причините за споровете за пари са заемите, включително и тези в рамките на семейството. Почти половината от чехите прибягват до тях, както и 45% от словаците. Много от тях признават, че понякога дори изгоден заем, взет от член на семейството, може да им донесе проблем. Българите се придържат към мотото
„Парите могат да развалят взаимоотно-шенията” и 43% от тях предпочитат да взимат заеми от банкови или небанкови кредитни компании. При поляците ситуацията е подобна. Според проучването, гражданите на всички изследвани страни предпочитат да се допитат до семейството или близки приятели при проблем със семейните финанси.