Общинският съвет на Павел баня ще продължи да действа

Новините

16-07-2015, 12:34

Снимка:

tourizm-pavelbania.com

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Административният съд спря решението на избирателната комисия, драмата продължава

Административният съд в Стара Загора спира решението на Общинската избирателна комисия в Павел баня, с което бяха прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет.

Решението от ОИК е от 22 юни и е с основание член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление - ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца. Случаят е прецедент в българската история на местната власт.

Жалба срещу решението подаде председателката на Общинския съвет Христина Петрова. Заседанието в административния съд е насрочено за 6 октомври.

До приключване на делото на практика Общинският съвет в Павел баня е законен и може да взема решения.

Насроченото за днес заседание на избирателната комисия в Павел баня, на което трябваше да бъде избран нов Общински съвет, няма да се състои. Председателят на комисията Цанка Христова обаче заяви, че в законния седемдневен срок и тя ще обжалва определението на Административния съд в Стара Загора пред Върховния.

От 22 юни досега той е провел две заседания. Според председателката му Христина Петрова и без определението на Административния съд, жалбата, внесена от нея и други общински съветници, спира решението на общинската избирателна комисия за предсрочно прекратяване на техния мандат.

Без действащ Общински съвет в Павел баня не биха могли да се проведат изборите през октомври, защото само с негово решение може да бъде назначен временен кмет на общината, който да подпише изборните книжа.

Не би могла да започне и учебната година, защото само местният парламент одобрява делегираните бюджети на училищата.

Според кмета на общината Станимир Радевски до колизията се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу - съветник от ДПС , чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му закорупционна сделка.