Животните не се целуват, защо ние го правим?

Учени установиха, че повече от половината култури по света не приемат целувката като проява на любов и романтика

Хората в западните общества смятат романтичната целувка за универсално човешко поведени, но нов анализ установи, че повече от половината човешки култури не приемат и не практикуват целувката, казват в своя статия Би Би Си.
Човек ако размисли за целувката, тя започва да му изглежда малко странна и смущаваща, а за някои хора, тя е дори и отблъскваща. Целувката с език понякога е доста продължителна и е свързана с обмяна на човешка слюнка. Една целувка може да прехвърли повече от 80 милиона бактерии,като не всички от тях са безобидни. Независимо от това, всеки си спомня първата целувка, тя винаги ще е една от най-романтичните елементи във филмите.
Новото проучване е направено върху 168 културни общества и учените са определили, че само 46% от тях се целуват в романтичен и интимен аспект устни с устни. Много от по-първобитните групи не показват данни за това, че целувката съществува в бита им и нямат желание да я практикуват, дори е смятана я за груба и отвратителна.
Проучването показва, че целувката не е универсално човешко поведение, казват учените от в Университета Невада в Лас Вегас.
Най-старото доказателство за целувката, което учените са открили е в санскритски текстове от 3500 г. пр.н.е., където целувката е описана като вдишване на душата на другия.
Според Рафаел Влодарски от Оксфорд, целувката, която практикуваме в днешно време е доста скорошно "изобретение".
Изследването разглежда привичките на други животински видове и с особен интерес тези на приматите най-близки до нашия вид, за да може да обобщи изводите си.
Шимпанзето и бонобото/известно още като малко шимпанзе, но всъщност съвсем различен вид/ и човека по между си имат 98% сходство на гените. Обществото на шимпанзетата използва докосването на устни с устни, но без интимен елемент - в повечето случаи се прави от мъжките, като акт на помиряване, и не е признак на някаква романтичност, както е при хората. Боноботата имат доста подобен на нашия вид целувка с език. Тези примати са известни със своята сексуалност, единствените животни, освен хората, при които се наблюдава секс лице в лице и орален секс, както и целувка с език. При тях секса е действие, почти като здрависването при нас, всяко помиряване или конфликт се решава с него, което също изключва романтика в целувката.
Тези две маймуни са единствените животни, при които се наблюдава целувка подобна на нашата, другите животински видови дори да имат устни не ги докосват и не обменят слюнка помежду си.
Продължаването на живота е движещата сила в природата. Миризмата съдържа в себе си информация, която е необходима на двойка животни, за да определи съвместимостта си. Учените разгледали и другите бозайници - голяма част от тях отделят миризми - хормони и феромони, която привлича противоположния пол. Миризмата при тях е достатъчно силна за да бъде усетена още от далече, поради тази причина животните нямат необходимост от близост, каквато е целувката за да стане чифтосване.
Не само бозайниците се ориентират по отделяните миризми, определят учените. Мъжкият паяк от вида на Черната вдовица може да усети феромони отделени от женската, които да му "кажат" дали скоро е яла, което увеличава шансовете му за успешно чифтосване.
При изследвания на хамстери и мишки е установено, че женската бива привлечена от химически следи оставени от мъжкия, които да и помогнат да намери генетично различен екземпляр и с това да бъде предотвратено евентуално кръвосмешение.
Публикувано изследване от 1995 година, казва че жените подобно на мишките избират по миризмата мъже, които са с различен генофонд от техния собствен. През 2013 година Влодарски, прави "разбор" на целуването по предпочитания и установява, че миризмата е водещата черта при повечето хора. Ние носим поведението на другите на бозайниците в себе си, но сме добавили и нови неща в процеса на еволюцията, твърди ученият. Културното и социалното развитие на хората са довели до усложняване на взаимоотношенията. Етикетът, дрехите, гримът и парфюмите допълнително натоварват възприятията ни. По-първобитните общества в Южна Америка и Африка, които нямат толкова условности, смятат целуването най-малко за странно. От тази гледна точка, може би същината на романтичната целувка е възпитания начин да се доближим до някого за да усетим неговите феромони и да разберем доколко е подходящ за нас.