Девойка инсценира екшън в дома си, за да свие 4000 евро

Мисия Пловдив

16-07-2015, 16:39

Снимка:

tmnaccess.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Друга заби нож в корема на майка си, не харесвала режима за прибиране

Обир като по екшън филмите организира 16-годишно момиче от Пловдив, за да прикрие кражба на 4000 евро от дома си. Това разказа Петко Василев, зам.-председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ОбКБППМН) пред Радио Пловдив.

Парите девойката изхарчила по молове и дискотеки. Тя платила на 2-ма свои връстници да инсценират грабеж в дома й, да запалят лаптоп и друга техника и да изпочупят имущество. Случаят бил разплетен след намесата на полицията.

Друга тийнейджърка, недоволна от режима, наложен от майка й, хвърлила нож, който се забил в корема на жената. Тя е оцеляла по чудо, уточни Василев. 16-годишно момче пък заплашило с газов пистолет свой връстник, защото подозирал, че го позори публично. Случаят се е разминал без последици, благодарение на адекватната реакция на заплашвания, коментира зам.-председателят на ОбКБППМН.

Двойно са се увеличили пострадалите от престъпления тийнейджъри в Пловдив за първата половина на годината, отчетоха от комисията. 67 младежи са били обект на престъпления за първите 6 месеца на тази година, а за същия период на миналата те са били 32-ма. Причината е, че все повече младежи сигнализират за извършени срещу тях престъпления, смятат специалистите.

Общо 60 противообществени прояви са извършени от 66 малолетни и непълнолетни лица през първите 6 месеца на тази година. Най-честите деяния на децата са свързани с кражби, грабежи и умишлени телесни повреди.

67 деца са станали жертва на различни посегателства през същия период, като най-честите деяния срещу тях са кражби и блудства, сочат още данните на комисията. Над 70% от извършителите на противообществени прояви в този период са момчета, на възраст между 13 и 15 години.

Общо 21 деца са осъдени за действията си, като само 2 от присъдите са ефективни. 16 малолетни и непълнолетни са изпратени в интернати.