Гробницата от 4 век на остров Свети Иван се оказа празна

Туризъм

16-07-2015, 19:04

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чудна археологическа находка: Откриха гробница на остров Свети Иван

Тя е била на висш духовник и е изградена до олтара на базиликата

Новата базилика, която откри проф. Казимир Попконстантинов на остров вети Иван, се оказа празна. В нея обаче е било погребано по думите му, висше духовно лице. Строителството й е от времето на първата базилика там в края на IV или началото на V век.

Екипът на проф. Попконстантинов е открил и верижка, която е служила за придържане на кандило. Тя също датира от V век. Именно тя е едно от доказателствата за това, че в нея е бил положен духовник от висок ранг.  Гробницата е изградена до северната част на олтара на базиликата.

Припомняме, че точно преди пет години именно в тази бзилика на метри от откритата сега гробница, бяха открити и частиците от мощи на Свети Йоан Кръстител. 

По думите на историците, откритието направено тези дни също е с изключителна важност за българската археология. Проф. Попконстантинов го определи като феномен и християнската история като цяло. Той е уверен, че останките на духавника, погребан на острова през пети век също ще бъдат открити. "Най-вероято са били преместени по-късно, но сигурно все още са на острова", обясни той. 

На 25 юли в Историческия музей на Созопол ще бъде открита изложба с близо 50 ценни предмета, на които учените са се натъкнали по време на разкопки на Свети Иван.