Расте броят на компаниите във фалит

Портфейл

17-07-2015, 06:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КТБ е най-голямото дружество, обявено в несъстоятелност, през първите 6 месеца

Обявените в несъстоятелност компании в България са се увеличили значително през първото полугодие, показват данни на Агенцията по вписванията (АВ), пише в."Капитал".  Ръстът за година е 34%, като броят им стига 341 фирми. Това е под нивото от 2013 г., но почти достига обявените в несъстоятелност през 2012 г. Тогава беше една от годините, в които силно се усещаха първоначалните последици от кризата и много дружества фалираха. Така тенденцията на свиване на неплатежоспособните компании от последните години бавно се обръща. Има и друг рекорд - от тази година е най-големият досега фалит - този на КТБ. Засега поне новите процедури по неплатежоспособност продължават бавния си спад.

Ефектът на затворената банка

Увеличението на броя през първото полугодие може да бъде обяснено и с Корпоративна търговска банка (КТБ) освен с все още тежката икономическа ситуация. Най-големият фалит за тази година (а всъщност и за периода на прехода) е точно банката на Цветан Василев. Покрай нея и доста компании длъжници също потеглиха към несъстоятелност. Квесторите и синдиците задвижиха фалит на поне 30 дружества, които нямат активи и бизнес, но са получили огромни заеми от банката. Други кредитополучатели само избраха да се отърват от компанията си чрез процедура по несъстоятелност. Тази тенденция вероятно ще продължи, така че броят на фалитите поне на пръв поглед няма как да спадне в близките месеци.

През последната година по-активни са и работещите търговски банки. След като години наред отлагаха разпродажбите на имущество на неизрядни кредитополучатели, сега финансовите институции все по-често прибягват до съда. Все още обаче продължават опитите длъжникът да опита да избяга от дълга към банката именно чрез процедура по несъстоятелност.

По-малко нови процедури

През миналата година общо 661 търговци са обявени в несъстоятелност, което е спад спрямо 2013 г. При решенията за откриване на производство има спад в първото полугодие. Това са новите случаи на поискан фалит, при които съдът е открил доказателства за неплатежоспособност, но все още не е пристъпено към прекратяване на дейността и разпродажба на имущество.

Проучване на консултантската компания Coface показа, че България е сред държавите с най-голям спад на обявените в несъстоятелност търговци през миналата година, сравнено с други държави от Централна и Източна Европа. Данните на Coface се разминават леко с тези на Агенция по вписванията – според застрахователно-консултантската компания понижението за миналата година е с 22.8%, а по АВ спадът е с 23%. Освен това Агенцията отчита с пет фирми повече броя на откритите процедури – при Coface те са 644 за цялата 2014 г.

В анализа на Coface за пореден се подчертава проблема с бавните процедури за обявяване на несъстоятелност в България – според експертите това спира доста компании, които предпочитат фиктивно да се водят действащи, вместо да се закрият. По същите причини и кредиторите избягват искането на несъстоятелност.