Пренаписват промените в Конституцията след среща Иванов-Цацаров

Политика

17-07-2015, 06:59

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Подкрепата на ДПС ще бъде получена срещу отстъпки в полза на главния прокурор

Промените в конституцията, одобрението на които е под въпрос в парламента, ще бъдат преработени след първо четене другата седмица, пише в. "Сега". Вероятно това ще е договорката, която ще обърне позицията на ДПС, чийто лидер Лютви Местан обяви в сряда, че депутатите му няма да гласуват за проекта в този му вид.

Пренаписването беше анонсирано от главния прокурор Сотир Цацаров вчера. "Някой ме попита дали трябва да започнем всичко отначало. То ако започне всичко отначало, няма да се случи никога. Напълно е възможно това, което е внесено, да бъде коригирано, шлифовано и може да стане до другата седмица", казва Цацаров. Промените в основния закон предстои да бъдат гласувани между 22 и 24 юли. От думите на главния прокурор излиза, че според него пренаписването може да стане и преди това, ако има желание. "Министерството на правосъдието не е част от процеса в Народното събрание, но ние ще подкрепим работата между двете четения в това отношение", отговори му правосъдният министър Христо Иванов. Двамата "изпушиха лулата на мира" преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Вътре има фрази, които са тотална безсмислица - съвещателен глас", заяви главният прокурор. Става дума за предложението министърът да има съвещателен глас при назначаването на прокурори и съдии.

Това изречение със сигурност ще отпадне, ако се съди по мигновената реакция на Христо Иванов, че е съгласен с голяма част от забележките на Цацаров. "Наистина има текстове, които са донаждани в последния момент и не са достатъчно добре изчистени. На експертно ниво няма спор и по недобре подбраната фраза за съвещателния глас на министъра на правосъдието, и по поредица от теми, които г-н Цацаров повдигна", заяви той.

Съдейки по становището на прокуратурата, обявено в края на юни, главният прокурор не одобрява и идеята в конституцията да се запише задължение да се отчита на Народното събрание извън годишните си доклади. Не е доволен и от предвиденото тайно гласуване във ВСС, както и от изискването главният съдебен инспектор да има 10-годишен стаж като съдия. Освен това главният прокурор настоява паралелно да се направят промени в процесуалните закони, с което министърът е съгласен и от няколко дни обяснява, че чака предложения от "тримата големи" в съдебната власт.

Цацаров има и други забележки, а министърът очевидно е склонен на отстъпки, за да прокара част от измененията. "Молим за кредит на доверие. Нека да опитаме да покажем, че можем да работим заедно", заяви Иванов. Цацаров пък заяви, че никога не е вдигал томахавката си, но винаги си я носи. Министърът пък отвърна, че има само писалка. Двамата признаха, че правят грешки, съвпадна и мнението им, че реформата не бива да се отлага за след местните избори, както предлага лидерът на ДПС.

НЕПУКИСТИ

Депутатите и вчера показаха тотално безразличие към категоричното становище на Европейската комисия, че промените в конституцията ще послужат за лакмус при оценката на управляващия в редовния януарски доклад. Политиците не се впечатлиха от констатацията, че прокуратурата не разследва корупцията по високите етажи на властта, както и че не спазва изготвения от нея план за действие. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев разви конспиративни теории, че "мафията в правосъдието бие клинове между главния прокурор и правителството". Кънев изненадващо изкара главния прокурор почитател на реформата, въпреки че им енно РБ предлагаше процедура за смяната му от Народното събрание.