Държавните горски предприятия няма да изнасят дървесина

Общество

17-07-2015, 13:01

Снимка:

@pixabay

Автор:

Bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Камионите, които я извозват да имат GPS за контрол, решиха депутатите

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на депутатите от "БСП лява България" държавните горски предприятия да имат право да изнасят необработена дървесина. Промените в Закона за горите се обсъждат на второ четене. Депутатите задължиха моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства, като по този начин се очаква да се постигне ефективен контрол при транспортирането на тази суровина.

От ГЕРБ и Патриотичния фронт определиха идеята, предложена от депутата Велизар Енчев и колегите му от БСП износът на необработен дървен материал, добит от гори, държавна собственост, да се извършва от държавните предприятия като "връщане на отдавна отмряла икономическа система". Димитър Байрактаров заяви:

"Представете си какво ще стане. Ако вие сте от хората на шефа на държавното предприятие, нямате проблеми. Ако не сте обаче, какво се случва? Това е създаване на новите обръчи, което ние не трябва да допуснем, то веднъж се случи".

"Предложението да се връща едно стопанско предприятие е ваша стара мечта. Вие го предлагате многократно. Да вменяваме отново стопанска дейност на държавата, която е лош стопанин и го е доказала, сегашното упраляващо мнозинство няма да пусне държавата отново в сектор, в който има установени пазарни отношения", посочи Румен Христов от реформаторите.

От БСП реагираха, че има размяна на ролите в парламента, като няма логика опозиция да иска държавните предприятия да станат печеливши.