Откриха още рисунки в пустинята Наска в Перу

Свят

17-07-2015, 17:55

Снимка:

commons.wikimedia.org

Автор:

РБорисова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Танци от Перу ще видят горнооряховци тази вечер

Екипът от японски учени е използвал техника за триизмерно сканиране на терена, за да определи новите форми

Преди няколко дни японски учени откриха още 24 рисунки в пустинята Наска в Перу, между тях има изображение на лама и пламък, съобщават от Дейли мейл.
Рисунките в Наска, понякога наричани също и геоглифи, представляват древни фигури начертани на земната повърхност и видими най-добре от птичи поглед. Намират се на 400 км южно от столицата Лима и датират от 200 г.пр.н.е.
Фигурите в Наска за пръв път са открити през 1926 г., от тогава насам много изследователи са изказвали предположения за техния произход и предназначение. Археолозите са открили общо около 800 прави линии, 300 геометрични форми и 70 с фигури на животни и растения, наричани също така биоморфи /колибри, маймуна, акула, паяк, риба, ягуар и др/. Общата площ, на която са разположени тези мистериозни творения е 500 кв. км, като големината на най-голямата фигура е с дължина около 270 метра. Самите линии представляват бразди с дълбочина 10 - 15 сантиметра, които образуват бели линии на фона на червеникавата пустиня.
Първоначално е смятано, че са канали за напояване, по-късно е формулирана теорията, че това е най-големия астрономически календар. През 60-те години става популярна тезата, че рисунките са древни хангари и писти за приземяване на извънземни кораби. Така или иначе учените не откриват връзка между линиите и небесните тела. Рисунките много вероятно са свързани с водата и ритуали за нея, още повече, че са направени в район, в който вали 20 минути годишно. В културата на Южна Америка, животните изобразени в линиите по някакъв начин също са свързани със символиката на водата - паякът е добра поличба за вода, колибрито - на плодородие, а маймуната се свързва с изобилието на вода в Амазония.
Миналата година учените откриха 17 фигури в региона, с новите стават общо 41, новите фигури са с около 200 години по-стари от намерените през 1926 година.
Според най-новите теории фигурите може би са използвани последователно от две различни култури. Много вероятно рисунките на животните да са направени за да бъдат гледани по време на ритуални маршрути, а може би другите да са използвани за самите церемонии, защото в ъглите им има разбити керамични обредни съдове.
Кой е направил тези фигури и за какво ги е използвал?
Окончателен и еднозначен отговор обаче все още не съществува.